CYBERSAFE: lespakket over online seksueel geweld

CYBERSAFE is een praktisch, interactief lesprogramma over het thema online seksueel geweld. Het doel van CYBERSAFE is om het bewustzijn over online seksueel geweld te vergroten onder jongeren en om veilig en verantwoord online gedrag te stimuleren.

Jongens en meisjes (13-16 jaar) leren met CYBERSAFE over verschillende vormen van online seksueel geweld, waaronder het (ongewenst) doorsturen van naaktfoto’s, grooming, online seksueel getint pesten en sextortion.

Na afloop van een CYBERSAFE workshop weten jongeren:

  • Hoe ze (signalen van) online geweld kunnen herkennen.
  • Wat de emotionele impact en andere mogelijke gevolgen zijn, voor alle betrokkenen.
  • Wat ze kunnen doen om online geweld te voorkomen.
  • He ze op een goede, helpende en positieve manier kunnen handelen als ze online geweld meemaken of er getuige van zijn.

CYBERSAFE bevordert gendergelijkheid op het internet en moedigt jongeren aan tot het aangaan van gezonde online relaties.

 

De CYBERSAFE Toolkit

De CYBERSAFE Toolkit is bedoeld voor docenten of andere professionals die met jongeren werken en die de thema’s online seksualiteit, online seksueel geweld en online veiligheid, onder de aandacht willen brengen, in de klas of in een andere setting.

De toolkit biedt alle benodigde materialen om vier workshops (elk 1,5 uur) te geven over de belangrijkste vormen van online seksueel geweld, waaronder een Online Tool voor groepsdiscussie en rollenspel en een Gids met praktische informatie voor degene die de workshop leidt.

De CYBERSAFE Toolkit is gratis, online toegankelijk en tevens beschikbaar in het Engels, Duits, Deens, Grieks, Italiaans, Ests en Sloveens. Alle materialen zijn (ook) te vinden via https://www.stoponlineviolence.eu/

 

Alle materialen

CYBERSAFE Toolkit

De Gids voor Workshopbegeleiders en de Online Tool bieden de informatie en tools voor het geven van de workshops.

Poster

CYBERSAFE poster voor in de klas met verwijzing naar relevante meldpunten en hulplijnen.

Info Folder

Folder met informatie over het CYBERSAFE project en lespakket voor docenten en professionals.

Video

Onderstaande video (in het Engels) geeft een indruk van hoe CYBERSAFE in de klas gebruikt kan worden: