Organisaties, wetenschappers en experts roepen op tot definitieve adoptiestop

Volgende week geeft minister Weerwind (Rechtsbescherming) duidelijkheid over het kabinetsstandpunt ten aanzien van de toekomst van interlandelijke adopties. Het belang van het kind wordt hierbij nadrukkelijke centraal gesteld, aldus de minister.

Organisaties Defence for Children, CoMensha, International Child Development Initiatives en een groep wetenschappers en experts op het gebied van interlandelijke adoptie, jeugdbescherming en alternatieve vormen van zorg voor kinderen roepen de minister op om definitief te stoppen met interlandelijke adopties.

We zien geen mogelijkheden voor een interlandelijk adoptiesysteem waarin de rechten van het kind volledig zijn gewaarborgd. Ieder kind dat het slachtoffer wordt van misstanden of anderszins lijdt onder interlandelijke adoptie, is er één te veel. Alleen een permanente stop kan kinderen en hun geboorteouders blijvend beschermen tegen het risico op misstanden en de ontwikkeling van alternatieve vormen van zorg in landen van herkomst stimuleren.

Lees hier onze brief.