‘Veerkracht haalt de oorlog uit een kind’ – lezing over vluchtelingkinderen voor professionals

Gisteren hield Mathijs Euwema, directeur van International Child Development Initiatives (ICDI) en kinderpsycholoog, een lezing voor professionals die zich bezighouden met vluchtelingengezinnen. Aanwezig waren medewerkers van de GGD, VluchtelingenWerk, Centra voor Jeugd en Gezin en Welzijnswerk.

Het thema van zijn lezing was de veerkracht van kinderen. Hoewel Mathijs Euwema veel kennis heeft over de specifieke problemen die kinderen in oorlogsgebieden of kinderen die op de vlucht zijn hebben, is zijn focus vooral gericht op de vaak verbazingwekkende veerkracht van deze kinderen.

De lezing werd gehouden tijdens een door de GGD Kennemerland georganiseerd programma met als thema ‘Opvoeding binnen vluchtelingengezinnen’. 

Mathijs Euwema is al meer dan twintig jaar betrokken bij psychosociale programma’s voor kinderen in en uit oorlogsgebieden. Sinds 2007 is hij directeur van ICDI, daarvoor heeft hij voor VluchtelingenWerk, in het speciaal onderwijs en voor War Child gewerkt, zowel in Nederland als daarbuiten.